0%
Λεκάνη Μυγδονίας.
ΠΕ Θεσσαλονίκης Ελλάς
  • el
  • en
    • bg_page-0
    • bg_page-1
    • bg_page-2

    Περιοχή μελέτης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δήμος Βόλβης

    Περιοχή μελέτης

    Ως λεκάνη Μυγδονίας ορίζεται το επίμηκες τεκτονικό βύθισμα, εκτεινόμενο μεταξύ των βουνών Καμήλας και Ρεντίνας, εντός του οποίου αναπτύσσονται οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, οι οποίες αποτελούν υπολειμματικές μορφές της μεγάλης πλειστοκαινικής λίμνης της Μυγδονίας. Η λεκάνη της Μυγδονίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στο 10ο Υδατικό Διαμέρισμα της Ελλάδας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το νόμο 1739/87. Η ευρύτερη περιοχή της λεκάνης καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Λαγκαδά, και τμήματα των επαρχιών Θεσσαλονίκης, Αρναίας και της Χαλκιδικής. Η λεκάνη απορροής της Μυγδονίας καλύπτει έκταση 2026 km2 περίπου. Περιβάλλεται από βουνά με υψόμετρο από 600-1200 m και επικοινωνεί με τη θάλασσα, το Στρυμονικό κόλπο, διαμέσου των στενών της Ρεντίνας. Η λίμνη Κορώνεια μαζί με τη λίμνη Βόλβη, συγκαταλέγονται στο ευρύτερο βύθισμα της λεκάνης της Μυγδονίας. Παρόλο που η υδρογεωλογική λεκάνη της Μυγδονίας αποτελεί μια ενιαία υδρολογική λεκάνη, ωστόσο για πρακτικούς λόγους διακρίνεται σε δύο επί μέρους λεκάνες, αυτές των λιμνών Κορωνείας και Βόλβης. Το όριο μεταξύ των δύο υπολεκανών δεν είναι σαφές και προσεγγίζεται από τον άξονα των οικισμών Στίβου-Σχολαρίου, μέσω ενός συστήματος λοφίσκων διαμέσου των οποίων διέρχεται ο ποταμός Δερβένι. Η ανατολική υπολεκάνη της λεκάνης Μυγδονίας, η υπολεκάνη της λίμνης Βόλβης, έχει έκταση περί τα 1278 km2 και η δυτική, που συνιστά την υπολεκάνη της λίμνης Κορώνειας, έχει συνολική έκταση περί τα 746 km2. Η διεύθυνση του άξονα της υπολεκάνης Βόλβης είναι Α-Δ και της υπολεκάνης Κορώνειας ΒΔ-ΝΑ.

    Ο Δήμος Βόλβης είναι ένας δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 στο πλαίσιο του 3852/2010 δικαίου (Νόμου Καλλικράτη) με συνδυασμό των πρώην δήμων του Αγίου Γεωργίου, Απολλωνία, Αρέθουσα, Εγνατία Μάδυτο και Ρεντίνας. Βρίσκεται στα ανατολικά όρια της Θεσσαλονίκης και η πρωτεύουσα του Δήμου βρίσκεται στην πόλη του Σταυρού (ΕΣΥΕ 2013). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη με 782 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει στα βορειοανατολικά του νομού Σερρών, βορειοδυτικά με το Δήμο Λαγκαδά, νοτιοανατολικά με το Δήμο Αριστοτέλη και νοτιοδυτικά με το Δήμο Πολυγύρου. Ο Δήμος αποτελείται από 38 αστικά διαμερίσματα, και καταλαμβάνει μια έκταση 782 km². Έχει μόνιμο πληθυσμό 23 370 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΕΣΥΕ πηγή 2011).

    Η οικονομική ανάπτυξη του δήμου δεν είναι ισορροπημένη. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο οικονομικές ζώνες: τις παράκτιες περιοχές γύρω από τον κόλπο του Στρυμόνα, όπου είναι τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα, και περιοχές της ενδοχώρας, όπου η γεωργία παραμένει κυρίαρχη. Στο σύνολο του Δήμου, ο πρωτογενής τομέας απασχολεί το 28,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στο δευτερογενή τομέα το 18%, ενώ στον τριτογενή 53,8% (ΕΣΥΕ 2013).

    Οι περιοχές γύρω από τη λίμνη Βόλβη έχουν ένα ισχυρό αγροτικό χαρακτήρα λόγω της γονιμότητας του εδάφους. Σχεδόν όλη η διαθέσιμη γη για καλλιέργεια στην περιοχή μελέτης - που ορίζεται από τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων γύρω από τη λίμνη καλλιεργείται. Το ήπιο κλίμα που δημιουργείται από την ύπαρξη των δύο λιμνών, το εύφορο έδαφος, και η δυνατότητα άρδευσης των εκτάσεων αυτών έχουν συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη της γεωργίας.

    Η οικονομία της περιοχής αποτελείται από μικρές τοπικές επιχειρήσεις, των οποίων σκοπός είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Εκτός από τη γεωργία, οι κάτοικοι απασχολούνται στην κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ το δευτερεύον τμήμα της οικονομίας αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις ξύλου και την κατασκευή. Το υπόλοιπο του πληθυσμού, εκτός από τους συνταξιούχους κατοίκους και τα παιδιά απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα του δήμου κοντά στη θάλασσα.